Een trend die wij geloven dat zal toenemen in de volgende maanden of zelfs jaren is virtuele realiteit. Geen nood, we gaan niet allemaal met een grote VR-bril rondlopen gedurende de dag maar toch zullen er meer zaken gepresenteerd worden in een virtuele wereld. We zien dit omdat grote spelers op het internet sterk investeren om deze technologie te integreren in hun platform (Google, Facebook, ...).
Er bestaan heel wat oplossingen om panorama’s te maken. De meesten zijn echter duur om zelf aan te kopen en soms nog iets te ingewikkeld om de nabewerking te doen. Er zijn 360° foto en video toestellen die met 2 tot 36 camera’s werken. Het spreekt voor zich dat 36 aparte foto’s op hetzelfde moment een beter resultaat opleveren dan 2.
Wij hebben gekozen voor een toestel met 36 camera’s. Enerzijds omwille van de kwaliteit maar anderzijds ook omdat er geen dode punten zijn in de 360 graden afbeelding.Bij sommige toestellen wordt er software geleverd om het panorama mooi aan elkaar te breien, maar daar zijn de mogelijkheden meestal beperkter. Een grote beperking is dat de 360 graden panorama’s vaak op de server van de makers van het toestel staan. Hierdoor kan het zijn dat alle panorama’s verloren gaan als de maker van het toestel de dienst stopzet.
Gelukkig zijn de mogelijkheden wel heel wat meer uitgebreid met aparte software. Het grootste voordeel is dat de tour in eigen beheer is. Het kan dus gemakkelijk in een website geplaatst worden. Daarboven kunnen personen met een smartphone (app) de afbeelding volledig in 3D bekijken.
De toepassingen om deze technologie te gebruiken zijn eindeloos. Op een evenement kan een 360 graden panorama perfect de sfeer in beeld brengen. Als virtuele tour kan een bezoeker al eens vanop afstand bekijken naar waar hij of zij moet gaan.
Nog een paar voorbeelden: