Onze checklist voor het starten van een uitstekende webshop

Webshop

9% van het budget van consumenten vandaag gaat naar online aankopen, in 2020 zou dit 16% worden. De e-commerce business in België is in volle groei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u overweegt om uw producten online te verkopen. Maar waar moet u allemaal rekening mee houden wanneer u een webshop opbouwt? Wat zegt de wetgeving? En wat zorgt ervoor dat de bezoekers van uw webshop ook effectief klanten worden? Hier zijn 9 tips die je op weg zullen helpen naar een uitstekende webshop.

Heeft u al een webshop? Geen probleem, overloop dan onze checklist om uw webshop te optimaliseren.

1) Wees uniek!

Uw strategie is de basis van uw webshop en dit is vaak een onderschat proces. Denk op voorhand goed na wat u gaat verkopen en vooral hoe u zich gaat onderscheiden. De concurrentie online is vaak hard. Probeer dan ook uw doelgroep goed te analyseren en verplaats uzelf in het perspectief van de klant. Op deze manier kan u uw USP’s bepalen.

cart webshop

2) Ga de wetgeving na...

Wanneer u met online verkopen start, moet u rekening houden met een aantal specifieke wettelijke bepalingen. Zo geldt bij e-commerce de wet van de verkoop op afstand, wanneer u aan consumenten verkoopt.

3) Mobile first!

Uw webshop zal meer bezocht worden via mobile devices dan via een desktop. Zorg er dus voor dat je een responsive of mobiel thema hebt om die bezoekers het zo makkelijk mogelijk te maken jouw webshop te doorlopen. Al onze webdevelopment en e-commerce projecten worden responsive opgebouwd.

4) Betaalmethodes

Maak het uw klanten zo eenvoudig mogelijk in alle stappen van het aankoopproces. Dit kan door hen een keuze aan te bieden uit verschillende betaalmethodes. Op deze manier kan uw klant kiezen welke betalingsmethode hij de voorkeur geeft. Wij raden onze klanten aan om met de Europabankmodule te werken. Europabank biedt aan eigenaars van een webshop meteen de meest eenvoudige en voordelige oplossing voor online betalingen naadloos te integreren in uw webshop. Online betalingen via Europabank verlopen vanzelfsprekend en beveiligd.

payment

5) Verzendmethodes

Bepaal op voorhand welke verzendmethode u zal gebruiken en naar welke landen u wilt verzenden. Met de B-Post shipping module beschikt u over het meest uitgebreide dienstenpakket voor de levering van uw pakjes. Aan huis, op het werk of in een afhaalpunt naar keuze. Toon steeds aan uw klant de verwachte verzend- en levertijden en de extra verzendkosten.

6) Alles moet tip top in orde zijn!

Met een online webshop is het erg belangrijk dat de klanten goed kunnen zien hoe een product eruit ziet. Zorg dus voor duidelijke en liefst meerdere afbeeldingen per product. Een tip hierbij is dat de achtergrond niet mag storen en je dus best voor een witte achtergrond kiest. Daarnaast is ook een uitgebreide productomschrijving van belang. Zorg ook steeds dat uw productvoorraad up to date is.

7) Overzichtelijkheid

Wanneer een bezoeker op de site is met de bedoeling om iets te kopen moeten wij deze zo goed mogelijk begeleiden via een duidelijke conversatietrechter. Uw productendatabase moet makkelijk te doorzoeken zijn, dus deel uw producten op in logische categorieën. Zorg voor een duidelijke zoekfunctie en filters.

8) Traffic boosters

Zonder bezoekers geen verkoop. Het is dus van een enorm belang dat u een goed doordacht marketingplan opstelt wanneer uw webshop effectief online gaat. Dit kunt u realiseren via search engine optimization (SEO), search engine advertising (SEA) en in te spelen op sociale media. Ook de landingspagina’s zijn van belang, als deze niet voldoet aan de verwachting van de klant, zal deze direct de webshop verlaten. Meer info nodig over online marketing? Wij helpen je graag verder!

online marketing

9) Blijf eraan werken

Elke webshop en e-shop brengt extra werk met zich mee en vraagt een voortdurende opvolging. U moet steeds uw orders en vragen op een efficiënte manier kunnen afhandelen. Ook Google past zijn algoritme dagelijks of wekelijks aan. Het valt dan ook niet te voorspellen wat er morgen hoog scoort en dat kan vervelend zijn voor uw SEO-strategie. Sowieso vindt Google het belangrijk dat je webwinkel regelmatig een update krijgt. Dankzij ons platform Magento kan je zelf op een eenvoudige manier uw orders opvolgen en de content van uw webshop aanpassen.

Deel deze blog

Veel mensen zeggen dat de GoudenGids duur is... maar krijg je dan ook waar voor je geld? Wij zochten het uit! Een bedrijf is…
Heel wat bedrijven werken met heel specifieke machines, en hiervoor zijn er nog geen programma's ontwikkeld om de historiek…
Het ondertekenen van papieren documenten brengt altijd overlast mee. Een papiertje kan verloren gaan, of het komt niet snel…